accordionapplearrow-btnarrow-downarrow-left-simplearrow-leftarrow-right-simplearrow-rightcard-arrowcheckconfigurecta-arrowcz-flagdownloaddropdowngoogle-playicon-testinfologo-symbol-currentcolorlogo-symbolmailmessengerphonepinplayplusquotesocial-besocial-fbsocial-igsocial-pinsocial-vimeosocial-youtubespintreezoom

Ismerje meg a jövő anyagát

WPC terasz összeszerelése és beépítése
Hogyan zajlik a telepítési folyamat?

Természetesen nagyon fontos a kompozit terasz helyes beépítése. Éppen ezért célszerű egy adott teraszrendszerre kiképzett szerelő céget választani. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy ügyes otthoni ezermester nem tudná WPC teraszt beépíteni az összeszerelési útmutató szerint. Üzemünkben a szükséges hosszra vágjuk az anyagot, így nem kell feleslegesen fizetni a selejtért.

Mire kell figyelni a WPC deszkázat összeszerelésekor
Altalaj előkészítése

Javasolt alapfelülettípusok: kellően lejtős betonlemez, tömörített kavics-homokágyak lehetőleg beton alátámasztással (pl. járdaszegély), ferde vízszigetelés (konzultáljon a szigetelés szállítójával), fém vagy fa tartószerkezetek. 

Győződjön meg arról, hogy az altalaj lehetővé teszi a víz elvezetését. A kompozit fából készült alátét profilok és deszkák nem állhatnak tartósan vízben. Az altalajnak elég stabilnak kell lennie, hogy idővel ne kezdjen süllyedni. A szellőzés érdekében a deszka alsó felülete és az aljzat közötti légrésnek a teljes felületen legalább 30 mm-nek kell lennie. 25 mm-es alumínium alátét profilok (AL – hordozó 25) használata esetén biztosítani kell a vízelvezetést és a szellőzést a terasz területén a alátét profil alátámasztásával, például 3 mm-es szintezőtalpakkal.

Mire kell figyelni a WPC deszkázat összeszerelésekor
A beszerelés előtt

A fa-műanyag teraszdeszkákat sík felületen, kellően alátámasztva (pl. hogy ne hajoljanak meg) és a felső résszel lefelé fordítva (hogy ezt az oldalt ne érje napfény) tárolja. A csapadék nem befolyásolja ezt az anyagot, azonban ha a deszkákat nagyobb időközönként szerelik fel, jobb, ha vízálló fóliával fedjük le.

A deszkákkal való manipulációnál vegye figyelembe azok hosszát és nagyobb súlyát. Ellenőrizze, hogy a megvásárolt deszkák és lécek azonos színűek-e.

Nagyobb vagy összetettebb teraszhoz készítsünk fektetési tervet, ahol a beépítés megkezdése előtt megjelöljük az egyes deszkák és alátét profilok összetételét és hosszát. A teraszdeszka minden szegmensét (még a rövid darabokat is) legalább három támasztékkal kell alátámasztani.

Mire kell figyelni a WPC deszkázat összeszerelésekor

A beszerelés (fektetés) során

Igyekezze elkerülni a terasz már lefektetett részének deszkák beszennyeződését és karcolását nem megfelelően elhelyezett szerszámokkal, építőanyagokkal stb. Időt takaríthat meg az utólagos tisztítással. A vágások megjelölésekor használjon ceruzát vagy jelölőt, amely könnyen eltávolítható a felületről.

Ha a terasz egyes részeinek fektetése között hosszabb időközök vannak, akkor ezen részek utólagos színkülönbségre kell számítani, ami majd a terasz érési ideje alatt összeáll. 

A Terafest® alátét profiljait szabadon fektetik az aljzatra úgy, hogy a horony (mélyedés) felfelé, a sima oldaluk lefelé legyen. Nem szükséges rögzíteni vagy betonba ágyazni őket. Az alátét profilok (A) közötti maximális távolságot (hézagot), lásd a 2. ábrát, az 1. számú táblázat tartalmazza. Több deszkaprofil kombinálásakor az alátét profilok eltérő távolságával mindig a kisebb értéket kell választani. Ne lépje túl a megadott értékeket, ellenkező esetben semmilyen reklamációt nem fogadunk el. 

Hagyjon min. tágulási rést. 10 mm, tágulási és szellőzőrés (C) az alátét profil vége és a fal vagy más rögzített akadály között (min. 10 mm. (lásd a 2. ábrát és a 2. táblázatot). Az alátét profilok alatti magasságkülönbségek kompenzálására használjon szintezőtalpakat. 

A Terafest® 50×50 alátét profil nem alátámasztott része legfeljebb 300 mm-es lehet. A támaszték nélküli túlnyúlások maximum 50 mm-ek lehetnek. A Terafest® 50×30 alacsonyabb alátét profil nem alátámasztott része maximum 150 mm-es lehet. Az átfedések alátámasztás nélkül maximum 30 mm lehet. 

Ha lehetséges, az utolsó deszkasor lerakása előtt vágja le az alátét profilokat a kívánt hosszúságúra. 

A kompozit deszkák általában nem igényelnek lejtést, azonban egy kis, kb. 1 cm-es lejtés méterenként javítja az öntisztító hatást, a tersaz gyorsabban szárad, és csökken a vízporos foltok megjelenése.

Kompozitunk előnye kétségtelenül az alakíthatósága. A WPC anyagokkal ellentétben, amelyek például PVC-t tartalmaznak, a Terafest® deszkák hő hatására hajlíthatók. Ez óriási előnynek bizonyul például a körkörös vagy könnycsepp alakú medencék teraszainál.

Mire kell figyelni a WPC deszkázat összeszerelésekor
A telepítés után

A terasz befejezése után javasoljuk, hogy a teljes teraszt öblítse le megfelelő mennyiségű vízzel, vagy kefével távolítsa el a makacs szennyeződéseket. A kefét mindig a deszkák irányában végezze.

A deszkák lerakásának iránya befolyásolja a lefektetett terasz általános színtónusát. A gyártási folyamat során a deszkákat csiszolják, szabaddá teszik és kiegyenesítik a farostokat. Ha nem egy irányba fektetik őket, akkor az azonos színű táblák optikailag sötétebb vagy világosabb árnyalatúak lehetnek. Ez a hatás idővel elmúlik. A könnyebb tájékozódás érdekében a fektetési irányt a táblák alsó oldalán dombornyomott nyíl jelzi.