accordionapplearrow-btnarrow-downarrow-left-simplearrow-leftarrow-right-simplearrow-rightcard-arrowcheckconfigurecta-arrowcz-flagdownloaddropdowngoogle-playicon-testinfologo-symbol-currentcolorlogo-symbolmailmessengerphonepinplayplusquotesocial-besocial-fbsocial-igsocial-pinsocial-vimeosocial-youtubespintreezoom

Ismerje meg a jövő anyagát

Mi az a kompozit anyag?

Kompozit, fa műanyag, WPC vagy Woodplast – ezek a piacunkon használt elnevezések a különböző összetételű anyagokra. A Terafest kompozit fánk esetében ez HDPE polimer és faliszt keveréke, amely fenntarthatóan kezelt erdőkből származik (PEFC tanúsítvánnyal). Egyetlen fa sem fog kidőlni kompozit burkolatunk miatt. Levágott darabokat vásárolunk, amelyekből falisztet állítanak elő. 

Kedvezőtlen időjárási viszonyokkal szembeni ellenálló képessége miatt a Terafest kompozit fa egyre népszerűbb anyag, különösen a teraszok számára. Télen, amikor szélsőséges hőmérsékletnek, hónak és páratartalomnak vannak kitéve, a Terafast ideális választásnak bizonyul. A deszkák hosszabb élettartamat és kevesebb karbantartási igényt mutat a hagyományos fához képest.

Bemutatjuk

Portfóliónk

Terasz Terafest®

Kerítések Terafest®

Homlokzati Terafest®

Tartozékok

Nem mindegy hogy WPC vagy WPC

Ha WPC anyagot választott, vegye figyelembe, hogy a minőség nem minden terméknél azonos, és számos ismeretlen eredetű és minőségű termék jelenik meg a piacon. Felismerni hogy melyik a jó WPC egyáltalán nem könnyű. Az eladó által feltüntetett ár nem biztos, hogy elegendő garancia a minőségre. Csak Kínában az elmúlt három év során körülbelül 200 vállalat jött létre, amelyek különféle minőségű fa-műanyag deszkákat gyártanak. Ez az újdonság iránti nagy kereslet adója. Ez a csalódott vásárlókon is meglátszik: „Egyre gyakrabban fordulnak hozzánk olyanok, akiknek van egy névtelen gyártó üreges deszkából készült WPC terasza, és csalódottak a minőségében. Nem szokatlan, hogy néhány év elteltével ezek a deszkák teljesen deformálódnak, és a vásárlók azzal a kéréssel fordulnak hozzánk, hogy cseréljük ki őket a miénkre” – mutat rá Mgr. Petr Hromek, a WPC – Woodplastic értékesítési képviselője.  

Hiszünk abban, hogy csak idő kérdése, hogy egy jó termék mikor találja meg a helyét a piacon, és a rossz minőségűek kerüljenek oda ahová valók. A nyugati országokban, például Franciaországban vagy Németországban, ahol ezek a termékek már régóta forgalomban vannak, a rossz minőségű deszkákkal kapcsolatos problémák teljesen megszűntek. A gyártó márkája és az áru minősége a döntő szempont a helyi vásárlók számára a WPC teraszok vásárlásánál.

A piacvezetők azok az észak-amerikai gyártók, akik azzal az ötlettel álltak elő, hogy fa-műanyag táblákból készítsenek teraszokat. Nemcsak sok éves tapasztalattal rendelkeznek, hanem rengeteg pénzt fektettek kutatásba és új technológiákba. Eljárásaikat és anyagösszetételüket titokban tartják. Cégünk úgy döntött, hogy a minőséghez köti magát, és megvásárolta az USA-ból származó Strandex licencet, amely elsősorban az ezen a területen végzett kutatásokkal foglalkozik, és folyamatosan új dolgokat visz be a WPC gyártásába. Ezért is tartozunk Európa legjobb minőségű kompozit tábláinak gyártói közé. 

A kutatási és gyártási beruházásoknak köszönhetően az európai és észak-amerikai vállalatok akár 25 év garanciát is megengedhetnek maguknak. További fontos tényező lehet az is, hogy az EU-ban gyártott termékeknek szigorú környezetvédelmi feltételeknek is meg kell felelniük a gyártás során.

A WPC deszkák minőségének és tartósságának fő mutatói

DESZKÁK TÍPUSAI

A deszkák üregesek (lyukasak) vagy telik (masszívak). Az időjárási viszonyok miatt az üreges deszkák egy idő után hamarabb szétesnek. Ha biztos akar lenni a hosszú élettartamban, akkor a teli deszkákat ajánljuk.

WPC deszkák tulajdonságainak összehasonlítása

+
Az üreges deszkák előnyei

(+) Kedvezőbb ár
(+) Kissebb súly
(+) Egyszerű kezelhetőség

Az üreges deszkák hátrányai

(–) Hajlamosabb a sérülésekre
(–) Lejteni kell
(–) Horgonyzás az altalajhoz
(–) 5 év garancia
(–) Nehezebb beépítés (a lejtés miatt)

+
A tömör deszkák előnyei

(+) 25 év garancia
(+) Nagy merevség és teherbírás
(+) Nem szükséges lejtésbe építeni
(+) Nem kell az altalajhoz rögzíteni
(+) Egyszerű összeszerelés

A tömör deszkák hátrányai

(–) Drágább
(–) Nagyobb súly

MINŐSÉGI ANYAGOK KEVERÉKE A GYÁRTÁSHOZ
Kompozit anyag általános összetétele

60 % fa
A fa keménysége vagy eredete nincs hatással a minőségre. Amerikában viszont már rizsből, gabonából vagy papírból készítik a deszkákat. Fontos a szál hossza és vastagsága.

30 % műanyag
Számos műanyagot használnak, és mindegyik más-más tulajdonsággal rendelkezik. Az olcsóbb műanyag hidegben törékennyé válik (például polipropilén), a faműanyag gyártásához viszont a legjobb minőségű anyag a HDPE vagy a PVC.

10% van fenntartva a minőségi termékeknél szilikonra, UV-stabilizátorokra, festékekre és ragasztókra
Bár ez egy kis rész, ez a legfontosabb és legdrágább tétel. Ráadásul minden cégnek megvan a maga előállítási módja és hogy milyen az összetevők aránya, és ez a néhány százalék védett know-how-vá válik. Ha a cég úgy döntene, hogy spórol egy cikken, akkor rövid idő után a deszkák szétesnek, az anyag pedig megromlik.

Építész tipp
A Terafest® képes alkalmazkodni az Ön elvárásaihoz

Más WPC anyagokhoz képest, amelyek például PVC-t tartalmaznak, a Terafest® deszkák hő hatására hajlíthatók. Ez óriási előnynek bizonyul például a körkörös vagy könnycsepp alakú medencék teraszainál. Ugyanakkor minimális nedvszívó képességűek, és ellenállnak a medence vegyszereinek és a sós víznek. A kiváló minőségű deszkák speciális csúszásmentes felülettel rendelkeznek, amely nem képez szálkát. Teli profillal rendelkeznek, így nem hajlognak vagy repedeznek, és gyorsan és egyszerűen telepíthetők.

Érik, mint a fa, de nem szürkül meg.
Az anyag színérése

A Terafest kompozit anyagot nagy színtartósság jellemzi. Az évek során a felület színében és szerkezetében enyhe változások következnek be, de élettartama során nem veszíti el eredeti színkarakterét. Ez a színérés, amely a telepítés utáni első hónapokban a legintenzívebb, természetes megjelenést és természetes patinát kölcsönöz a teraszoknak. 

A Terafest kompozit fa nagy arányban tartalmaz fát, amely természetes anyagként reagál a nap és a víz hatására. Fokozatosan a lignin és a tannin kimosódik a deszkák felületéről, amitől az fokozatosan elszürkül. A folyamat kezdetén a deszkák felülete átmenetileg sárgás árnyalatot kap, amely azonban viszonylag gyorsan eltűnik.

Ennek a folyamatnak a sebessége a napfény intenzitásától és a csapadéktól függ. A teraszon belüli egyenletességet a tájolás, illetve a tetővel vagy bútorral való lefedés határozza meg. Emiatt azt javasoljuk, hogy a kerti bútorokat, virágcserepeket, napernyőket, grillezőket és egyéb kiegészítőket a terasz beépítését követő első hónapokban ne hagyja egy helyen, hanem mozgassa körbe a teraszon. Fedett teraszoknál az eső hatását célszerű gyakoribb vizes öblítéssel helyettesíteni. 

Nyitott teraszon az érlelési idő körülbelül 3-6 hónap, lefedett terasz esetén legfeljebb egy év. Ezen időszak letelte után a deszkák felülete végleges árnyalatot kap, amely nem változik, kivéve ha mechanikailag megsérült.

Hogyan válasszunk minőségi céget

A termék minőségének biztosításának legjobb és legegyszerűbb módja a cég történetének elolvasása és a deszkák eredetének ellenőrzése. Ha a cég több éves gyártási tapasztalattal rendelkezik, vagy érvényes licenccel rendelkezik egy jól ismert és tapasztalt cégtől, ez elegendő garancia a minőségre az Ön számára. Számos európai cég van a piacon, amely megfelel ezeknek a paramétereknek, és az általuk vállalt garanciák minőségi alapokra épülnek. Minden terméküket tesztelték, és teraszaik nagyon népszerűek.

Frequently Asked Questions

Kapcsolatfelvétel

01

Hol lehet megnézni és kilpróbálni a deszkákat?

Partnereink széles hálózatával rendelkezünk, náluk megtekintheti a deszkáinkat. Listájukat itt találja.

02

Tudják méretre vágni a deszkákat?

Igen. Szívesen méretre szabjuk a deszkákat a projektjéhez. Ökológiai és gazdaságos is egyben.

03

Vannak deszkák raktáron?

Igen. A legkelendőbb deszkák többsége raktáron van a bukovanyi gyártóüzemben.

04

Hol tudom a deszkákat megvásárolni?

A Terafest deszkák megvásárolhatók partnereinknél, listájuk itt található.

05

Mennyi a szállítási idő?

Raktáron lévő deszkáknál azonnal, atipikus hosszúságú deszkáknál a szállítási idő 4-6 hét között mozoghat.

06

Hogyan és hol tudom meg az árakat?

Az árlista letölthető itt.

07

A deszkák benti helyiségben is használhatók?

A Terafest deszkák teljesen ártalmatlanok az egészségre, így beltéren is használhatók. Ebben az esetben azonban javasoljuk a deszkák impregnálását a nagyobb foltállóság és a könnyebb karbantartás érdekében.